Sjukdomar

Sjukdomar kan dyka upp när som helst, därför måste man ha en liten hälsoundersökningen på marsvinen, helst varje dag. Så att man känner marsvinets kropp och att man vet när det kommer upp bölder och andra otrevliga saker.

Ett litet tecken som kan visa att marsvinet är sjukt, är när det sitter still i sin bur med uppburrad päls. Det kan också sluta äta. Ibland kan marsvinet till exempel sova/vila. Då kan man lämna det ifred och se om det beter sig annorlunda senare på dagen. Om inte, så får man titta efter bölder eller andra saker som kan göra marsvinet sjukt. Ibland kan man behöva ringa veterinären. 

Här kommer några av dom vanligaste sjukdomarna

Förkylning

Marsvin är ju vana vid ganska hög temperatur i rummet det bor i, eftersom att det ursprungligen kommer från Sydamerika. Då kan det lätt bli förkylt ifall det utsätts för drag. Marsvinet "nyser" när det är förkylt och får kladdiga nosar och ögon. Det blir även ganska slött. Men det kan också nysa av spånet eller andra saker runtomkring sig. Om marsvinet har utsatts för förkylning ska det sättas i ett dragfritt rum och få lite extra c-vitamin. Man kan försöka i kanske ett par dagar. Om det inte blir bättre, måste man kontakta veterinären. Annars kan marsvinet drabbas av lunginflammation. Och det kan leda till en dödlig utgång.

Lunginflammation

Lunginflammation får marsvinet ofta om det har haft förkylning som inte gått bort. Det får nästa samma symptom som med förkylning, kladdiga ögon och nos, dålig aptit och ingen vilja att röra på sig. Om marsvinet får lunginflammation, måste man ta det till veterinären annars så kan det dö. Eftersom att marsvin är mästare på att dölja sina sjukdomar, måste man observera dom, ifall dom har utsatts för förkylning, så att det inte övergår till lunginflammation. 

Skabb/löss

Det är vanligt att marsvin drabbas av löss, eller skabb som det ibland kallas. Det kliar sig ovanligt mycket och kan ibland bita sig i pälsen. Lössen är gulvita och 1-2 mm långa. Först måste man se till att tvätta alla sakerna i buren med varmvatten så att bakterierna och djuren försvinner. Sen tvättar man själva buren och tar ut allt spån och allt man har i den. Om man har lakan, handdukar eller fleece tvättar man det förstås och lägger sedan i nytt. Samma sak med spån, fast det tvättar man inte. Även alla sakerna som marsvinet har använt, och kommer använda igen. Om det inte blir bättre, får man ta marsvinet till veterinären och se vad man ska göra med problemet. Ofta måste man gå till apoteket eller till zoo-affären och köpa special schampo eller liknande för att bada marsvinet i. Man repeterar badet kanske ett par gånger med en veckas mellanrum. Ofta, nästan alltid, försvinner lössen. Annars får man kontakta veterinären igen. 

Tandproblem/utslagen tand

Ibland kan även marsvin få problem med sina tänder. Ofta äter dom mindre, och mindre. Och till slut slutar dom, då måste man se till att handla snabbt. Om marsvinet inte får i sig någon mat på 24 timmar, kommer det att dö. Om det är helg och inte veterinären gå att ringa, eller över huvud taget inte går att nå, måste man stödmata marsvinet med allt det brukar äta. Grönsaker, vatten och hö. Tandproblem kan kommer om marsvinet hart fått för lite att tugga på. För lite hö och sådana saker som den slipar sina tänder på. Då blir kanterna på tänderna vassa och dom skär in i tungan och läpparna och det gör jätteont. Därför slutar det att äta, och blir trött och hängig eftersom att det inte får någon energi. Den väljer ut dom mjukaste sakerna att äta, vilket inte gör saken bättre.

En utslagen tand kan vilket marsvin som helst få. Ofta har det släppts ner oförsiktigt i buren så att det har rusat emot någonting och slagit ut en tand eller liknande. Då måste man stödmata dom med det vanliga, men det kan behövas lite extra c-vitamin för att tanden ska bli stark och frisk. Men det tar inte mer än en vecka för tanden att växa ut och nästan bli helt normal. Marsvinet har inte speciellt ont av det. 

Diarrè

Diarrè orsakas ofta av för lite vatten, det går ut för mycket genom spillningen och blir trött och hängigt. Det kan även orsakas av felaktigt foder och antibiotikabehandling. Ge marsvinet bara hö och vatten i ett dygn, ta bort alla grönsaker. Avvakta och se om det blir bättre, om inte måste man kontakta veterinär. Dom kommer behandla med antibiotikabehandling, troligtvis. 

Förstoppning

Om marsvin får förstoppning kan det bero på för lite hö eller färskfoder. Samt snabbt byte med foder (därför ska man alltid ta det steg för steg när man ska byta foder). Det kan också bero på miljöbyten, som orsakar stress. Avvakta och ser vad som händer. Om det blir akut, måste man verkligen kontakta veterinären. 

C-Vitaminbrist (förlamning i bakbenen)

När ett marsvin får c-vitaminbrist går den inte normalt. Den liksom släpar sina ben efter sig och orkar inte riktigt hoppa och leka så mycket. Lederna svullnar upp och det blir jobbigt att röra sig för den. Ge extra mycket c-vitamin genom grönsaker och kontakta veterinär. 

Värmeslag

Värmeslag kan marsvinen få på sommaren när dom är utomhus utan att kunna ta skydd för solen. Marsvinet brukar lägga sig på sidan och andas tungt. Det kan också drägla och ha lite kramper. Om man ser att marsvinet har fått värmeslag måste man se till att snabbt sätta tassarna i lite kallt vatten och sedan ringa veterinären ifall det skulle vara så illa att marsvinet hade svimmat. Dessutom är det inte ovanligt att marsvin dör av värmeslag.  


 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.